Aan het eind van het jaar hoor je mensen vaak praten over hun zorgverzekering. Hoe kan dit? Dat komt doordat je eens par jaar van zorgverzekering zou mogen overstappen. Waarom zou je dit doen en als je het wilt doen, hoe doe je het dan? In dit artikel leggen wij je graag uit wat de mogelijkheden om een zorgverzekering aangepast aan jouw wensen te vinden. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat je een verzekering krijgt die aansluit bij jouw zorgbehoeften, maar zorg je ook dat je niet meer geld uitgeeft dan nodig is. Sterker nog: hoe beter je erin slaagt om een verzekering te vinden die bij jouw zorgvraag past, hoe meer geld je gaat besparen. Laten we daarom snel beginnen met ontdekken wat voor jou de beste keus is.

 

Waarom overstappen?

Eens per jaar mag je overstappen van zorgverzekering. Dat is altijd aan het eind van het jaar en daarom domineert dit onderwerp de gesprekken bij de spreekwoordelijke koffieautomaat. Het loont echter de moeite om even te kijken of overstappen ook voor jou voordelen heeft. Het is namelijk zelden zo dat iemand zorgvraag altijd gelijk blijft en daardoor is de kans groot dat je een verzekering hebt die niet goed meer bij je past. Weet jij daarom nu al dat je volgend jaar veel zorg nodig hebt en heb jij nog altijd een heel minimale verzekering? Dan is het tijd om een keer te kijken welke opties jij kunt benutten om te zorgen dat je aan het eind van het jaar onderaan de streep meer geld overhoudt.

 

Welke aanvullingen heb jij nodig?

Een zorgverzekering bestaat uit twee onderdelen: een verplichte basisverzekering en de mogelijkheid om aanvullende opties te kiezen. Een van deze opties is bijvoorbeeld een tandartsverzekering. Wanneer je deze optie neemt, worden de kosten van je tandarts door je verzekeraar vergoedt. Dat kan veel voordeel opleveren wanneer je nu al weet dat je altijd veel moet laten doen door de tandarts. Laat je dit namelijk allemaal onverzekerd doen, dan krijg je een factuur mee naar huis waar je echt niet blij van wordt. Veel beter is het daarom om een aanvullende verzekering te nemen. Hierdoor gaat je maandpremie weliswaar iets omhoog, maar deze extra kosten leveren je een besparing op waar je echt heel blij van wordt. Bekijk daarom altijd de aanvullende verzekeringen want hierdoor blijf je toegang houden tot goede zorg op maat zonder dat je krom hoeft te gaan liggen om de kosten van deze zorg te betalen.

 

Heb jij recht op toeslag?

Niet iedereen verdient genoeg om alle kosten voor de zorgverzekering volledig zelf te dragen. In dat geval kun je in Nederland zorgtoeslag aanvragen. Dit betekent dat je maandelijks een vast bedrag van de overheid krijgt om je zorgverzekering te betalen. Je kunt op de site van overheid kijken of je recht hebt op deze toeslag. Is dit het geval, dan kun je deze toeslag ook gelijk aanvragen. Zo wordt je zorgverzekering dus heel goed betaalbaar.