Wil je jouw zorgpremie berekenen, maar weet je nog niet goed hoe je hiermee van start gaat? Om te voorkomen dat je maandelijks voor onaangename verrassingen komt te staan, is het aan te raden dat je vooraf al een goede berekening maakt. Jouw zorgverzekering is immers jouw steun en toeverlaat als het aankomt op jouw gezondheid. De zorgverzekering kan helpen om de essentiële zorg te verkrijgen, zonder dat je voor hoge kosten komt te staan. Daarnaast ben je met een uitgebreidere verzekering zelfs tegen nog meer zorg gedekt. Maar hoe maak je dan de berekening voor jouw nieuwe zorgverzekering? En waar kan je nog meer aan denken? 

 

De dekkingen bepalen voor jouw gezondheid 

Voordat je met het berekenen van de zorgpremie kunt beginnen is het aan te raden om bij jezelf na te gaan wat jouw behoeften zijn. Jouw actuele gezondheid speelt hierbij een grote rol. Iedereen is anders en heeft andere zorg nodig. Ben je nooit ziek? Dan heb je vaak voldoende aan de basisverzekering die beschikbaar is. Hiermee is de hoognodige zorg gedekt. Als jouw gezondheid minder goed is, kan het aan te raden zijn om voor een aanvullende verzekering te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een tandartsverzekering afsluiten. De aanvullende opties zijn onder andere alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie en tandheelkundige zorg. De basisverzekering is de goedkoopste optie, terwijl de aanvullende opties een bepaald bedrag per maand extra geven. Het geeft dus een eerste stap in de berekening die je uiteindelijk maakt. 

 

Jouw leeftijd en huidige gezondheid 

Er is nog een aantal andere zaken die de premie doen veranderen. De ziektekostenverzekering afsluiten houdt namelijk niet op bij het berekenen van de premie op basis van de dekking die je kiest. Ook de gegevens die je invult, kunnen een groot verschil opleveren voor het uiteindelijke maandbedrag. Een van de zaken die de verzekeraar meeneemt in de berekening is jouw leeftijd. Als je jong bent, betaal je vaak minder voor jouw verzekering dan wanneer je ouder bent. Dit komt doordat er minder risico is dat je ernstige aandoeningen hebt. Hoe ouder je bent, hoe meer je dus gaat betalen. Ook jouw huidige gezondheid speelt een rol. Mocht je al bekende aandoeningen hebben, dan betaal je automatisch meer voor de verzekering. 

 

Het eigen risico

Als laatste speelt jouw eigen risico een grote rol bij het maken van een berekening. Als je het minimale bedrag aanhoudt, dan blijft de premie zoals deze vooraf berekend wordt door de verzekeraar. Je kunt het maandbedrag verlagen door voor een hoger risico te kiezen. Dit vrijwillig eigen risico kan al snel enkele tientjes per maand schelen. Alleen moet je dit bedrag wel kunnen betalen als je zorg nodig hebt. Het is een afweging die je vooraf moet nemen, zodat je achteraf niet in de financiële problemen komt als er iets gebeurt met jouw gezondheid. Denken aan de toekomst is daarom wel een vereiste als je de berekening wilt gaan maken voor jouw volgende zorgverzekering. Zet daarom alles voor jou op een rij en sluit de verzekering af.