Hoe kan je jouw zorgpremie berekenen?

Hoe kan je jouw zorgpremie berekenen?

Wil je jouw zorgpremie berekenen, maar weet je nog niet goed hoe je hiermee van start gaat? Om te voorkomen dat je maandelijks voor onaangename verrassingen komt te staan, is het aan te raden dat je vooraf al een goede berekening maakt. Jouw zorgverzekering is immers jouw steun en toeverlaat als het aankomt op jouw gezondheid. De zorgverzekering kan helpen om de essentiële zorg te verkrijgen, zonder dat je voor hoge kosten komt te staan. Daarnaast ben je met een uitgebreidere verzekering zelfs tegen nog meer zorg gedekt. Maar hoe maak je dan de berekening voor jouw nieuwe zorgverzekering? En waar kan je nog meer aan denken? 

 

De dekkingen bepalen voor jouw gezondheid 

Voordat je met het berekenen van de zorgpremie kunt beginnen is het aan te raden om bij jezelf na te gaan wat jouw behoeften zijn. Jouw actuele gezondheid speelt hierbij een grote rol. Iedereen is anders en heeft andere zorg nodig. Ben je nooit ziek? Dan heb je vaak voldoende aan de basisverzekering die beschikbaar is. Hiermee is de hoognodige zorg gedekt. Als jouw gezondheid minder goed is, kan het aan te raden zijn om voor een aanvullende verzekering te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een tandartsverzekering afsluiten. De aanvullende opties zijn onder andere alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie en tandheelkundige zorg. De basisverzekering is de goedkoopste optie, terwijl de aanvullende opties een bepaald bedrag per maand extra geven. Het geeft dus een eerste stap in de berekening die je uiteindelijk maakt. 

 

Jouw leeftijd en huidige gezondheid 

Er is nog een aantal andere zaken die de premie doen veranderen. De ziektekostenverzekering afsluiten houdt namelijk niet op bij het berekenen van de premie op basis van de dekking die je kiest. Ook de gegevens die je invult, kunnen een groot verschil opleveren voor het uiteindelijke maandbedrag. Een van de zaken die de verzekeraar meeneemt in de berekening is jouw leeftijd. Als je jong bent, betaal je vaak minder voor jouw verzekering dan wanneer je ouder bent. Dit komt doordat er minder risico is dat je ernstige aandoeningen hebt. Hoe ouder je bent, hoe meer je dus gaat betalen. Ook jouw huidige gezondheid speelt een rol. Mocht je al bekende aandoeningen hebben, dan betaal je automatisch meer voor de verzekering. 

 

Het eigen risico

Als laatste speelt jouw eigen risico een grote rol bij het maken van een berekening. Als je het minimale bedrag aanhoudt, dan blijft de premie zoals deze vooraf berekend wordt door de verzekeraar. Je kunt het maandbedrag verlagen door voor een hoger risico te kiezen. Dit vrijwillig eigen risico kan al snel enkele tientjes per maand schelen. Alleen moet je dit bedrag wel kunnen betalen als je zorg nodig hebt. Het is een afweging die je vooraf moet nemen, zodat je achteraf niet in de financiële problemen komt als er iets gebeurt met jouw gezondheid. Denken aan de toekomst is daarom wel een vereiste als je de berekening wilt gaan maken voor jouw volgende zorgverzekering. Zet daarom alles voor jou op een rij en sluit de verzekering af. 

 

Weet jij waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest?

Weet jij waar je op moet letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest?

Aan het eind van het jaar hoor je mensen vaak praten over hun zorgverzekering. Hoe kan dit? Dat komt doordat je eens par jaar van zorgverzekering zou mogen overstappen. Waarom zou je dit doen en als je het wilt doen, hoe doe je het dan? In dit artikel leggen wij je graag uit wat de mogelijkheden om een zorgverzekering aangepast aan jouw wensen te vinden. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat je een verzekering krijgt die aansluit bij jouw zorgbehoeften, maar zorg je ook dat je niet meer geld uitgeeft dan nodig is. Sterker nog: hoe beter je erin slaagt om een verzekering te vinden die bij jouw zorgvraag past, hoe meer geld je gaat besparen. Laten we daarom snel beginnen met ontdekken wat voor jou de beste keus is.

 

Waarom overstappen?

Eens per jaar mag je overstappen van zorgverzekering. Dat is altijd aan het eind van het jaar en daarom domineert dit onderwerp de gesprekken bij de spreekwoordelijke koffieautomaat. Het loont echter de moeite om even te kijken of overstappen ook voor jou voordelen heeft. Het is namelijk zelden zo dat iemand zorgvraag altijd gelijk blijft en daardoor is de kans groot dat je een verzekering hebt die niet goed meer bij je past. Weet jij daarom nu al dat je volgend jaar veel zorg nodig hebt en heb jij nog altijd een heel minimale verzekering? Dan is het tijd om een keer te kijken welke opties jij kunt benutten om te zorgen dat je aan het eind van het jaar onderaan de streep meer geld overhoudt.

 

Welke aanvullingen heb jij nodig?

Een zorgverzekering bestaat uit twee onderdelen: een verplichte basisverzekering en de mogelijkheid om aanvullende opties te kiezen. Een van deze opties is bijvoorbeeld een tandartsverzekering. Wanneer je deze optie neemt, worden de kosten van je tandarts door je verzekeraar vergoedt. Dat kan veel voordeel opleveren wanneer je nu al weet dat je altijd veel moet laten doen door de tandarts. Laat je dit namelijk allemaal onverzekerd doen, dan krijg je een factuur mee naar huis waar je echt niet blij van wordt. Veel beter is het daarom om een aanvullende verzekering te nemen. Hierdoor gaat je maandpremie weliswaar iets omhoog, maar deze extra kosten leveren je een besparing op waar je echt heel blij van wordt. Bekijk daarom altijd de aanvullende verzekeringen want hierdoor blijf je toegang houden tot goede zorg op maat zonder dat je krom hoeft te gaan liggen om de kosten van deze zorg te betalen.

 

Heb jij recht op toeslag?

Niet iedereen verdient genoeg om alle kosten voor de zorgverzekering volledig zelf te dragen. In dat geval kun je in Nederland zorgtoeslag aanvragen. Dit betekent dat je maandelijks een vast bedrag van de overheid krijgt om je zorgverzekering te betalen. Je kunt op de site van overheid kijken of je recht hebt op deze toeslag. Is dit het geval, dan kun je deze toeslag ook gelijk aanvragen. Zo wordt je zorgverzekering dus heel goed betaalbaar.